Zvýšení limitu na kreditní kartě může poměrně dost uškodit

22.02.2023 | Finance

V době rekordní inflace, drahého bydlení i potravin se tonoucí stébla chytá. Uvažujete, že si zvýšíte limit na kreditní kartě? Pak nejprve vyhodnoťte všechna pro a proti. Mohlo by se vám to totiž vymstít!

Kreditní karta je vlastně spojení platební karty, půjčky a různých výhod, na které bankovní společnosti lákají své klienty. Jenže ona každá mince má dvě strany. Tohle jsou výhody a nevýhody, které je nutné zvážit.

Výhoda číslo 1: rezerva

Zvýšení vašeho úvěrového limitu vám může poskytnout větší kupní sílu a jistotu, že když nevyjdete s výplatou, máte plán B. Najednou je jednodušší si včas rezervovat dovolenou, pokud na ni zrovna teď z běžných příjmů nemáte, nebo zajistit tábor pro syna či dceru – ideálně za výhodnějších finančních podmínek.

Výhoda číslo 2: rychlejší jednání ze strany banky

Nepoužíváte své peníze, ale peníze banky, tudíž se případné reklamace, kupříkladu podvodné transakce, jednodušeji a rychleji vyřizují.

Výhoda číslo 3: bezúročné období

Používáním kreditky získáte peníze až na 55 dní bez úroku. U partnerů banky lze nakupovat se slevou až 50 %, díky používání kreditky také můžete získat příspěvek na penzijní připojištění.

Nevýhoda číslo 1: pokušení

Navýšení limitu na kreditní kartě nahrává spontánnosti a nákupům bez rozmyslu. Ani se nenadějete a najednou zjistíte, že jste utratili o několik tisíc víc za spotřební či jiné věci, bez kterých byste se třeba i obešli. Zvýšený úvěrový limit vám poskytne více příležitostí k financování životního stylu, který si nemůžete dovolit.

Nevýhoda číslo 2: úroky

Bohužel se často stává, že lidé na termín, kdy mají dluh vyrovnat, často zapomínají. Pokud je to opakovaně, i vy se dostanete do dluhové pasti, neboť stržené peníze v rodinném rozpočtu chybí. Navíc dluh, navýšený o úroky, narůstá. Z neuhrazené částky se totiž platí suverénně nejvyšší úroky ze všech spotřebitelských úvěrů. Zpravidla se jedná o výši 15 až 25 % z dlužné jistiny.

Nevýhoda číslo 3: kreditka peníze nešetří

Obecně vzato, kreditní karty peníze nešetří, spíš od nich pomáhají, tudíž jsou paradoxně určené pro ty jedince, kteří mají dobrou platební morálku, a navíc jsou bonitní, tedy důvěryhodní a spíš majetnější. Vždy si tedy před pořízením kreditní karty či navýšením jejího limitu zodpovědně zhodnoťte, zda to opravdu potřebujete.

Zdroje: www.en.wikipedia.org/wiki/Credit_card - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat